Zespół Fundacji CIK brał udział w projekcie finansowanym przez Ministerstwo Zdrowia w ramach wieloletniego programu rozwoju medycyny transplantacyjnej, w której powstały m.in. 3 sezony cyklu dokumentalnego „Operacja Życie”.

Seria dokumentalna „Operacja życie” miała na celu uświadomić ludziom, jak ważnym w skali społecznej, medycznej i etycznej jest transplantacja. Jak wiele napotyka trudności, które blokują przeszczep, co zmienić, zmodyfikować, polepszyć. Problem ten został przedstawiony poprzez pracę głównego ośrodka koordynującego przeszczepy w Polsce, poprzez skalę zjawiska, emocje z tym związane, zwycięstwa i niepowodzenia, radość i łzy, nadzieje na życie.

W ramach projektu powstały 3 sezony cyklu dokumentalnego, których emisja miała miejsce w latach 2011-2013 na kanale TVP1, TVP HD, TVP INFO, TVP POLONIA. W każdym, z 31 powstałych odcinków, mogliśmy poznać różne historie Pacjentów i przeżywać z nimi chwile radości, wzruszeń oraz smutku.

Przy okazji produkcji „Operacji Życie” zorganizowano również kilka uroczystości wręczenia odznak honorowym dawcom przeszczepu, w których udział brał Minister Zdrowia oraz wyprodukowano materiały edukacyjne m.in. koszulki, oświadczenia woli, ulotki, opaski na rękę.

Cykl dokumentalny „Operacja Życie” został wyróżniony przez kapitułę konkursu Sukces Roku w Ochronie Zdrowia 2012 – Liderzy Medycyny.

Wszystkie odcinki można obejrzeć na stronie TVP – KLIKNIJ