Zespół Fundacji CIK brał udział w ogólnopolskiej kampanii edukacyjnej „Klimat dla dzieci” dofinansowanej ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Celem kampanii była budowa platformy edukacyjnej  dla najmłodszych ukierunkowanej na kształtowanie aktywnych postaw dzieci w trosce o dobro środowiska naturalnego oraz nauczanie działań zgodnych z zasadami zrównoważonego rozwoju.

Warto podkreślić, że z uwagi na istotność poruszanych kwestii projekt został objęty honorowym patronatem Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Środowiska oraz Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy. W ramach kampanii zrealizowano m.in:

• 3 szkolenia centralne w Warszawie, Toruniu i Krakowie dla liderów szkoleń regionalnych
  • 50 szkoleń regionalnych dla nauczycieli szkół podstawowych na terenie całego kraju
  • opracowanie i druk broszury pt. „Globalne ocieplenie – nauka działania”
  • opracowanie i druk pomocy dydaktycznej „Notatnik Przyrodniczy” wraz z jego dystrybucją do placówek oświatowych na terenie kraju
  • budowa edukacyjnej platformy internetowej www.klimatdladzieci.pl
  • produkcja 14 odcinków animowanej bajki edukacyjnej „Kaktus i Mały”, którego emisja trwała od 5 marca 2013 roku na antenie TVP1
  • zorganizowanie ogólnopolskiego konkursu dla przedszkolaków i dzieci ze szkół 1-3 pt. „Było sobie CO2″

Zrzut ekranu 2014-04-22 o 12.42.16 Więcej informacji o projekcie znajdą Państwo na stronie www.klimatdladzieci.pl