Zespół Fundacji CIK brał udział w produkcji programu telewizyjnego „Jak Kaktus i Mały ratują świat cały”, w którym dwóch tytułowych bohaterów rozwiązuje codzienne problemy z dziedziny szeroko rozumianej ekologii i ochrony środowiska. Cykl został dofinansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

W związku z ogromnym sukcesem pierwszej 14 odcinkowej serii „Kaktus i Mały”, która została wyprodukowana w ramach projektu „Klimat dla dzieci” i wyemitowana wiosną 2013 roku na programie pierwszym Telewizji Polskiej (powtórna emisja jesienią 2013 roku na kanale TVP POLONIA), firma ANIMA-POL S.A. zdecydowała się na produkcję kolejnej serii.

W ramach projektu dofinansowanego ze środków NFOŚiGW powstało 8 odcinków nowej serii „Kaktus i Mały”, ponadto jesienią 2013 roku uzyskano dofinansowanie ze środków Państwowego Instytutu Sztuki Filmowej, w ramach którego trwa obecnie produkcja kolejnych 5 odcinków.

Nowa seria „Kaktusa i Małego” skupiać się będzie wokół tematyki odpadowej, wszystkie 13 odcinków zostanie wyemitowanych na nowo powstałej platformie edukacyjnej dla dzieci TVP ABC jesienią bieżącego roku.

Zapraszamy serdecznie do obejrzenia pierwszej serii „Kaktusa i Małego” – KLIKNIJ.